duminică, 16 aprilie 2017

MAI AVEŢI LUMINĂ?


„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină. Cum aţi răspunde la acestă întrebare unui om, un străin care, dând roată-roată 7 sate pentru a găsi un pic de anafură, găseşte, la o oră la care nici măcar cocoşii nu se grăbesc spre treabă, un om cu un aspirator şi-un şpaclu (pentru curățat ceara) taman în locul în care cu ceva ore înainte cursese lumină. 
„Mai avem (încă) lumină, vă aduc acum”, este destulă, este la candela  ce încă pâlpâie sub coasta cu rana aproape vie ce tainic se arată pe noua cruce, în aceeaşi străveche durere.  Lumină este din belşug, dar cine s-o îmblânzească? Lumină este, dar e atât de liberă şi de vie încât rareori, în amorţeala conştiinţei, poţi ţine pasul cu jocul ei, cu pâlpâirea-i tainică ce vibrează ca o inimă  caldă şi bună.  Şi apoi, mai e un paradox, câţi oameni vin să ia lumină pe lumină? Când e lumină n-avem frică, abia când dăm piept cu întunericul cerem lumină, şi  primim, dar doar dacă ne sunt candelele sufletului curăţate, măcar un licăr, îndeajuns de mult încât să tăiem cu el şi cea mai adâncă beznă.
Când rabzi de frig, o rază de soare îţi pare o avere; când rabzi de foame, o firimitură îţi dă saţietatea unei  neînţelese merinde; când suferi în întuneric, o rază de lumină te poate scoate chiar şi din umbra morţii. 
Poate că voi, cei ce citiţi aceste ne-luminate rânduri  n-aveţi timp în noaptea învierii să vedeţi fluxul şi refluxul de oameni. Vă spun eu, am văzut de zeci şi zeci de ori până acum, pe întuneric, rânduri-rânduri se adună ca un flux liniştit şi tăcut, pentru ca mai apoi, ca un reflux pus pe notele troparului de biruinţă asupra morţii, se retrag cu lumină, în Lumină.  De la chipurile mirate, senine şi pline de bucurie ale copiilor ce aşteaptă pentru prima dată în viaţa lor, cu lumânarea în mână, în miez de noapte, să cânte alături de cei mari şi până la chipurile celor pe care, inerentele momente de beznă ale vieţii au lăsat riduri încă nevindecate, e numai un freamăt.
„Veniţi să primiţi lumină”! Un fior născut din bucurie, speranţă şi mulţumire îmi străpunge fiinţa. Chipurile celor mulţi, dragi toţi, dimpreună cu chipurile noi, strălucesc în pâlpâirea tainică a luminii. Se mai aud voci ici-colea, încă se mai străduiesc câţiva să un colţ de flacără, stăruind să nu rămână fără lumină primită, cum ilar zicea unul mai şugubăţ acum un an, direct de la „boss”.
„Nu vă temeţi”, primul îndemn al învierii, devine parcă din ce în ce mai actual azi. Ne temem, nesiguranţa a devenit ceva cotidian, culmea, asta într-o lume din ce în ce mai securiată şi monitorizată. „Nu vă temeţi” devine un imperativ uşor de înţeles şi poate mai lesne de înţeles dacă-l legăm cu cel de-al doilea îndemn al învierii: „bucuraţi-vă”. Nu, nu-i un paradox, e doar momentul în care înţelegi că viaţa, cea mai frumoasă stare din univers, este motivul pentru care trebuie să ne umplem de bucurie, fără a avea teama morţii, căci fiorul de bucurie pătrunde imediat în sufletele curate, iar conştientizarea biruinţei asupra morţii încătuşează, cel puţin pentru moment, frica de moarte, căci trimful vieţii umbreşte puterea morţii, iar speranţa că există viaţă după moarte luminează drumurile ce până atunci se făceau în întuneric.

Dăruind lumină am primit lumină. Am primit lumina mulţumirilor celor cărora le mulţumesc la rându-mi pentru clipele petrecute împreună în tot timpul postului, dar mai ales în ultima săptămână când, ca într-o mare familie, am stăruit în Lumină.
Iubesc mult o cântare din luminata săptămnă, în rândurile sale se găseşte soluţia miraculoasă cu care oamenii pot păstra lumina învierii în candela sufletului lor până când vor păşi în veşnicie. Iar cântarea spune: Ziua Învierii! Şi să ne luminăm cu prăznuirea şi unul pe altul să ne îmbrăţişăm. Să zicem fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi; să iertăm toate pentru Înviere. Şi aşa să strigăm: Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le!

Bucuraţi-vă, Hristos a înviat! 

43 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Cu linişte sufletească şi bucurie să fie şi la voi această slăvită zi, Cristina!

      Ștergere
  2. Adevarat a-nviat! Nu este bucurie mai mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zile binecuvântate cu bucurie, lumină şi speranţă să fie şi la casa voastră, Cristina!

      Ștergere
  3. Adevarat A Inviat!
    Adevarat,cat e Lumina,nu e motiv de teama,doar de bucurie.
    Din pacate,mai ratacim drumul,dar nici atunci nu-i totul pierdut,vom gasi un parinte bucuros sa imparta cu noi Lumina din sufletul lui.
    Sarbatori cu pace si bucurie sa fie la casa voastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărul este că atunci când rămânem în întuneric începem bâjbâiala, nesiguranţa dându-ne târcoale la fiecare pas.
      A avea lumină e lucru binecuvântat, a putea dărui din lumină e aproape dumnezeiesc.
      Zile cu binecuvântate clipe de sănătate şi blândă lumină să fie şi la voi, Die!

      Ștergere
    2. O fi bajbaiala,o fi teama,o fi si deznadejde,dar cei mai multi dintre noi biruim,pentru ca suntem bataiosi.
      Un licar de Lumina de vom gasi,ii vom spori puterea.

      Ștergere
    3. Un licăr de lumină într-o beznă de conştiinţă poate salva o fiinţă, poate mântui un suflet.

      Ștergere
  4. vic, am stabilit o dată și odată: lumină, curcubeu, tot spectrul, viață, bucurii simple, fericirea clipei prezente, respectul pentru cea trecută, prețuirea celei viitoare și, mai ales, începuturile. farmecul, provocările și orizonturile lor - limpezi, clare, firești, în lumină.
    să ne fie.
    adevărat a-nviat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot ceea ce ţine de lumină şi culoare mă trimite cu gândul la viaţă. Mai mult, combinând culorile în lumină, poţi împleti zile cu senin de diferite nuanţe.
      Zile cu bucurie şi lumină lină să fie şi la voi!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Să ai zile bune şi frumoase, în lumină, alături de cei dragi ţie!

      Ștergere
  6. Adevărat a inviat, Padre! Azi noapte, ascuitand slujba de înviere, am privit cu tristețe ce putina lume era în jurul meu și m-am gandit la biserica ta plina de oameni ce așteptau sa primească lumina de la cel care i-a învățat ca adevărată lumina e în sufletele noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este foarte adevărat că după primirea luminii, afară, foarte mulţi merg spre case. Dar nu ne supărăm, alături de cei care rămân, păstrăm lumina vie şi pentru cei care, din binecuvântate pricini nu pot stărui un pic mai mult la rugăciune.
      Cu lumină lină, cu bucurie şi mulţumire să păstraţi Lumina în suflete, Tiana!

      Ștergere
  7. Adevărat a înviat! Trebuie să înțelegem că mereu s-a încercat desacralizarea sărbătorilor noastre (toți știm ce s-a intamplat in regiunea Kosovo, dar mulți încă nu înțeleg care a fost scopul real al războiului)! Asta se încearcă în ziua de azi și la noi...suntem atacați în credința noastră, iar faptul ca avem o densitate uriasa de biserici și mănăstiri nu e pe placul atacatorilor noștri! E mai "cool" să credem în iepurași și Moși Crăciuni, decât în Lumina Sfintei Învieri sau Nașterea Mantuitorului nostru! Asta e problema la care trebuie găsită soluția....altfel vom bântui mult si bine prin întuneric, chiar de e Soare afară sau suntem în Zilele Scumpei Invieri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Cine va răbda până la sfârşit acela se va mântui". Hristos n-a promis pace, ne-a spus că "în lume necazuri vom avea", continuând cu imperativul "îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!"
      Zile cu lumină şi bucurie să ai alături de cei dragi ţie!

      Ștergere
    2. Doamne ajută să fim mai buni! Sărbători binecuvântate în Lumină și la căsuța voastra!

      Ștergere
  8. Adevărat a înviat, adevărat că si noi vom învia!
    Manuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gând bun şi ziditor pentru învierea ce-o să vină, frumos.
      Zile binecuvântate cu lumină lină să fie şi la voi, Manuela!

      Ștergere
  9. adevarat a inviat ! daca ai lumina in plus sau " mai ai" :D , trimite si incoace, niciodata nu-i destula pentru nehaliti ca mine :)
    sarbatori fericite si luminate in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Încă mai am, cred, căci deşi nu se prea vede uneori, pâlpâie într-un colţ de suflet.
      Zile binecuvântate cu lumină şi bucurie să fie şi la voi, Corina!

      Ștergere
    2. ti-ai pus lentile heliomate? se vede foarte bine :P

      Ștergere
    3. Cine ştie, cunoaşte. :D Da, mi-am pus, uneori anumită lumină nu face bine ochilor.

      Ștergere
  10. Ce ma bucur sa te "revad" pe aici.
    <3
    Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat a înviat! Adevărul este că la cât sunt de slab abia dacă mă mai văd.

      Ștergere
  11. Cu adevărat a Înviat! Și-n veci va fi Lumină, în casele și-n sufletele celor care neîncetat vor crede și se vor încrede. Clipe cu frumos și odihnă binemeritată să ai pentru toată străduința ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem nevoie de înviere, şi nu ca de ceva de care să ne agăţăm, ci de o înviere în care să credem cu adevărat, să o simţim aici ca într-un vis, să o trăim dincolo ca pe o veşnică realitate. Cu binecuvântate clipe de pace, bucurie şi lumină să fie aceste zile şi la voi, Dana!

      Ștergere
  12. Adevarat a inviat! Padre, cuvintele astea mi-au strapuns toata suflarea mea de om: "...câţi oameni vin să ia lumină pe lumină? Când e lumină n-avem frică, abia când dăm piept cu întunericul cerem lumină, şi primim, dar doar dacă ne sunt candelele sufletului curăţate, măcar un licăr, îndeajuns de mult încât să tăiem cu el şi cea mai adâncă beznă."
    Ma bucur mult ca ati revenit! Si ma bucur sincer! Toate cele bune si sanatate intregii familii! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura, doar ştii, uneori cuvintele mele simple chiar sunt de înţeles, căci de obicei nu prea mă pot face înţeles, îmi sunt prea răvăşite simţirile.
      Eu credeam că nu mi se observă "dispariţia", dar bag seama că... .
      Zile bune şi binecuvântate să fie în minunata voastră familie!

      Ștergere
  13. Adevarat A Inviat! Frumoase cuvinte! M-au uns la suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos de apreciere, Liliana! Zile cu lumină şi bucurie să fie la voi!

      Ștergere
  14. Răspunsuri
    1. Bucurie, pace şi lumină lină să fie şi la casa voastră!

      Ștergere
  15. Răspunsuri
    1. A înviat spre a ne da nouă lumina necesară pe drumul nemuririi. Zile cu bucurie şi linişte sufletească să fie la voi, Melinda!

      Ștergere
  16. Adevatat a inviat, Parinte!
    Va uram Pace si Bucurie peste tot in parohie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Binecuvântate zile de linişte sufletească şi lumină să fie şi la voi!

      Ștergere
  17. Adevarat a INVIAT ! ... Multe a starnit in mintea mea titlul postarii !!Sanatate, Parinte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă a stârnit mintea, e bine, dar dacă a stârnit şi sufletul... . Bucurii şi împliniri să fie şi la casa voastră!

      Ștergere
  18. Răspunsuri
    1. Adevărat a înviat! Zile cu lumină şi bucurie să ai, Monica!

      Ștergere