duminică, 21 iunie 2009

EXCURSIE PRIN CIMITIR


Nu e parodie, e simpla constatare a unui fapt, anume că poţi face o excursie memorabilă şi într-un cimitir, în locul acela, ştiţi voi, unde de obicei oamenii se duc fără să se mai întoarcă, sau mai bine zis sunt duşi de altţi, pe ultimul drum.
De obicei, o excursie adevărată, se poate face instantaneu, fără o pregătire deosebită, important să fie bună dispoziţie, să fie adrenalină. Dar o excursie în cimitir.....eee? E deosebită, poţi spune că există şi un pic de adrenalină, dar cu siguranţă că nu există antren, deşi poţi avea surprize oricând şi in privinţa asta.
Cimitirul este patria terestră a celor care nu mai sunt, a celor din lumea ailaltă, a celor mulţi, pentru că acolo sunt mai mulţi decât aici afară, şi sunt tăcuţi, ca pământul.
Acest loc, cimitirul, în toată tăcerea lui vorbeşte mai mult decât o carte de istorie şi nu falsifică datele, ba mai mult decât atât devine punct de reper pentru toate generaţiile de oameni care în pelerinajul acesta terestru numit viaţă, vin să se  descarce de probleme la căpătâiul celor care deja au plătit tributul trecerii prin această lume.
De obicei în excursia prin cimitir ai nevoie de lumânări, de flori, de tămâie şi de curaj, nu din cauza strigoilor, că nu există, ci curajul de a privi cu tărie la crucea de la căpătâiul celor adormiţi, conştientizând ceea ce vezi, anume, rapiditatea cu care omul călătoreşte prin valurile de pe marea vieţii.
Excursia prin cimitir are un traseu bine stabilit. Mai întâi la căpătâiul celor dragi ai familiei, apoi, aşa cum se întâmplă de obicei, din curiozitate, mai pe la toate crucile de la morminte întrebând şi exclamând  aici cine o fi; mamăăă cât a trăit ăsta; uite săracu ce tânăr a murit; ăsta era soldat, celălalt doctor; pe ea au îngropat-o mireasă...". Excursia este pigmentată de întâlnirea prin cimitir cu alţi cunoscuţi veniţi şi ei la rândul lor sa aducă un omagiu, o lacrimă la căpătâiul celor adormiţi.
Chipurile de pe cruci, pozele mai noi sau mai vechi, pozele de familie, pozele color şi alb-negru, sunt şi ele mărturia trecerii omului prin această lume. În rest.....linişte, iarbă, miros de tămâie şi flori, linişte, plâns, linişte.
Liniştea aceasta care spune multe este întreruptă de un copil care venise cu bunica la cimitir. Femeia era la cavoul familie, copilul citea pe crucile din cimitir: ,,aici odihneşte robul(roaba) lui Dumnezeu", mai incolo citea la fel, dincolo la fel. La un moment dat vine la bunica-sa şi întreabă ,,mamaie, dacă ăştia toţi sunt robii lui Dumnezeu, oamenii cei răi unde sunt îngropaţi"?
Corectă întrebarea. Oare toţi de acolo au fost robii lui Dumnezeu, toţi au plăcut lui Dumnezeu când au fost vii?
Cugetaţi şi singuri când mergeţi la cimitir, în  EXCURSIE.
Eu cred că dacă vrem să vedem cine suntem cu adevărat, dacă vrem a cunoaşte ce este omul, dacă vrem să învăţăm un pic de istorie, dacă nu avem bani de o excursie all-inclisive prin nu ştiu ce staţiune, putem merge, nu pe ultimul drum, normal, ci doar în excursie prin cimitir, la căpătâiul celor ce se ODIHNESC.

Apropo, riscurile unor eventuale probleme sunt egale cu zero. Acolo e doar liniste.

4 comentarii:

  1. De fiecare data cand ajung la cimitir,imi pun intrebarea DE CE...?
    DE CE ajung aici oamenii care mai aveau ceva de spus si de facut in aceasta lume???
    Nu voi intelege niciodata raspunsul" ASA A VRUT DUMNEZEU"!!!
    Un alt lucru care ma intriga cand ajung aici,este ca acest cimitir s-a transformat intr-un loc de "fala",multi nu stiu ce sa mai faca ca mormantul,crucea sa fie cat mai "pompoase". Oare mai are vreo importanta pentru cel care merge acolo ca are cruce de marmura neagra??? NU
    In cimitir realizezi ca pe acest pamant esti NIMIC, indiferent cate scoli ai terminat,ce job ai,cate lucruri de lauda ai facut, etc...toti ajungem aici,mai devreme sau mai tarziu...Izabela

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nu stiu cine ti-a spus ca "asa a vrut Dumnezeu". Pentru ca nu Dumnezeu a vrut asa, noi am vrut, noi vrem. Dumnezeu a creat totul bun, i-a spus omului ca e bine sa aleaga viata, dar omul a ales moartea. "Plata pacatului este moartea", spune sfantul apostol Pavel in epistola Romani 6-23, deci murim pentru ca pacatuim. Si apoi, cine si-ar dori sa traiasca 1000 de ani, sa munceasca o mie de ani, sa se chinuie de boala aproape o mie de ani. Daca anii nostri pe pamant sunt petrecuti pentru savarsirea raului si umplerea burtii, apoi mai bine mort( cu trupul) dar viu la Dumnezeu.
    Despre fala si marmura neagra NO COMMENT.

    RăspundețiȘtergere
  3. Unii se nasc,altii mor acesta e ciclul...dar DE CE Dumnezeu ia de langa copii lui un parinte,cand acestia au o varsta foarte frageda,cand acestia nu stiu nimic despre viata si cand au cea mai mare nevoie de el???
    DE CE...??? I.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceasta problema nu se pune asa. Astfel de gandire au persoanele care nu constientizeaza valoarea sufletului. Personal as dori sa mor si maine, ca sa scap de rautatea si desertaciunea acestei lumi, stiind ca merg la intalnirea cu Dumnezeu.
    De multe ori cei care mor de tineri, pot muri ca repercursiuni ale pacatelor facute de inaintasi, pentru ca istoria demonstreaza ca evreii care au cerut moarea lui Iisus, sange nevinovat, au razboi de 2000 de ani in tara. Deoarece ei au spus "sangele Lui, asupa urmasilor, urmasilor nostri".
    Fapt pentru care, cei care suntem parinti, trebuie sa avem mare grija in actiunile noastre pentru ca urmasii nostri sa nu aiba de suferit.

    RăspundețiȘtergere