duminică, 26 aprilie 2009

INSULA MORTILOR VII

E cam sinistra exprimarea, si nu face referire la strigoi sau zoombie, ci pur si simplu la acei oameni izolati, din ce in ce mai multi, care traiesc langa noi, care desi sunt vii pentru ca umbla, sunt morti pentru ca drumul pe care umbla ei e un drum infundat.
In timp ce eram la slujba, citind Evanghelia in care Hristos zice ,, Eu sunt Calea, Adevarul si Viata", intr-o clipa am vazut in fata ochilor pe cei ce ratacesc, pe cei care nu au nici o cale, pe cei care sunt morti, desi au viata cu ei, cei care au adevarul dar prefera minciuna.
Si cel mai ciudat este ca ei ratacesc printre noi, stau ca pe o insula, nu mai au cale de scapare, sunt izolati, sunt morti desi sunt vii.
Cum asa? Pai si o buruiana care s-a uscat se misca in bataia vantului, desi ea nu mai are pic de viata in ea, apele Marii Moarte se mai misca si ele cateodata, desi acolo moartea e cuvantul de ordine. Ba mai nou, multe ape curgatoare au inceput sa moara, sunt lipsite de viata si vietati din cauza poluarii si totusi se misca, curg la vale, pe ultimul drum, in apa sambetei.
Dar ca m-am luat cu vorba, si mortii vii isi vad de drumul lor.
Ce e mai rau, ca pe aceasta insula a mortilor vii nimeni nu mai face cu mana, nimeni nu mai vrea un colac de salvare, toti formeaza un cor mut, corul mortilor vii care asteapta ca totul sa vina numai de pomana, fara sa faca nimic. Acest cor canta pe o gama si la o tonalitate pe care nu o percepe orice ureche. Ei, mortii vii, sunt multimea celor care au pierdut Calea, Adevarul si Viata, sunt cei pentru care noi nu facem pomenire, sunt mortii nimanui, sunt oamenii fara Dumnezeu, sunt chiar Morti, desi invatam ca nimeni nu moare.
In timpul acesta insula se mareste, mortii vii sunt tot mai multi, iar eventuala scapare poate veni de la fiecare din noi, noi care suntem vii, deocamdata, noi care trebuie sa auzim corul lor mut, sa auzim cantarea lor jalnica, cererile lor triste.
Oricum, daca intalnesti un mort viu, macar desi nu-l auzi ce zice, citeste-i pe buze sau in inima, poate se face un pod pana la insula sa, pentru a se putea reintoarce in mijlocul celor VII.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu